Voyager-1, sonda koja je najudaljeniji objekt stvoren od strane naše civilizacije uspješno je aktivirala svoja četiri generatora, priopćila je NASA.Zahvaljujući ovom podvigu “Voyageru 1 će se produljiti život za dvije do tri godine”, istaknula je Suzanne Dodd, voditeljica projekta NASA-e.

Pomoću tih generatora Voyager 1 će se okrenuti u smjeru Zemlje kako bi njegove antene mogle komunicirati s našim planetom.

Promijenila povijest astronomije

Sonda Voyager -1, koja je od svog lansiranja prije 40 godina promijenila povijest astronomije, putuje kroz međuzvjezdani prostor brzinom od gotovo 17 km u sekundi i trenutačno je više od 21 milijardu km udaljena od Zemlje.
Ponovno uključivanje potisnika na toj udaljenosti bilo je, mora se priznati, veliki izazov, ali uspio je.

Da bi to ostvarili, stručnjaci NASA-e su morali “proučiti računalne programe kodirane u jeziku koji više nije u uporabi”, rekao je glavni inženjer Chris Jones.
Znanstvenici su čekali 19 sati i 35 min da rezultat njihova istraživanja brzinom svjetlosti prijeđe golemu udaljenost između sonde i našeg planeta, nakon čega su u srijedu zaključili da je njihova zadaća uspjela. Tako će od siječnja ova četiri potisnika raditi kao zamjena za potisnike za koje su inženjeri utvrdili da od 2014. gube funkciju.

Voyager -2 će također biti podvrgnut istom poduhvatu s tim da su njegovi potisnici u boljem stanju od Voyagera-1.