foto: MUP

Nikada ne davati svoje osobne podatke ili podatke svog računa, ako niste sigurni kome i zašto ih dajete. Naročito ako netko bez nekog razloga to od vas zahtjeva. Niti banka nikada neće putem društvene mreže ili e-maila takve podatke tražiti od svojih klijenata. Zato, budite pažljivi kada dijelite povjerljive podatke !

Upravo je MUP izdao upozorenje o zlouporabi podataka putem Facebook-a, pa ga prenosimo u cijelosti.

Upozoravamo građane kako je jedini cilj počinitelja, koji su kreirali lažne Facebook stranice, na prijevaran način pribaviti njihove osobne podatke u svrhu zlouporabe

Ministarstvo unutarnjih poslova zaprimilo je više prijava građana o lažnim nagradnim igrama na Facebook stanicama.

 Nagradna igra sastoji se u tome da se na lažnim Facebook stranicama različitih hrvatskih poslovnih banaka i drugih trgovačkih društava objavljuju nagradne igre te je za sudjelovanje potrebno stranicu označiti sa „sviđa mi se“/ „like“, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku. Nakon određenog vremena, sudionici ove lažne nagradne igre zaprimaju poruku kako su sretni dobitnici i radi podizanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i osobne iskaznice.

Upozoravamo građane kako je jedini cilj počinitelja, koji su kreirali lažne Facebook stranice, na prijevaran način pribaviti njihove osobne podatke u svrhu zlouporabe.

Nemojte dijeliti takve objave na vlastitim Facebook stranicama, a svoje fotografije i fotografije osobnih isprava ne šaljite putem društvenih mreža ili elektroničke pošte. 

Izvor: MUP.hr